Hummus
Składniki:
425 g ciecierzycy z puszki lub słoika, osączonej i przepłukanej
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (w razie potrzeby dodatkowa ilość)
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka tahini (nie więcej)
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki syropu klonowego
2 łyżki wody + dodatkowa ilość w razie potrzeby
mielona papryka, sezam do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu robota kuchennego lub blendera. Miksować do otrzymania gładkiej masy, około 3 minut. Jeśli hummus jest za gęsty, dodać tyle wody i oliwy, żeby uzyskał żądaną konsystencję.
- Przełożyć do miski i udekorować papryką, sezamem (opcjonalnie).
Czas przygotowywania: | 10 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (2 łyżki) | 103 kcal |
węglowodany: | 14 g |
tłuszcze: | 4 g |
białko: | 3 g |
błonnik: | 3 g |
Smacznego!