Hummus

 

Składniki:  

425 g ciecierzycy z puszki lub słoika, osączonej i przepłukanej                            

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (w razie potrzeby dodatkowa ilość)

1 łyżeczka drobnej soli morskiej                                                                                        

świeżo zmielony czarny pieprz                                                                                                

1 łyżka tahini (nie więcej)                                                                                                        

sok z ½ cytryny                                                                                                                         

½ łyżeczki syropu klonowego                                                                                                    

2 łyżki wody + dodatkowa ilość w razie potrzeby                                                         

mielona papryka, sezam do dekoracji (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:  

  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu robota kuchennego lub blendera. Miksować do otrzymania gładkiej masy, około 3 minut. Jeśli hummus jest za gęsty, dodać tyle wody i oliwy, żeby uzyskał żądaną konsystencję.
  2. Przełożyć do miski i udekorować papryką, sezamem (opcjonalnie).
 
Czas przygotowywania: 10 minut
 
Wartość odżywcza:  
1 porcja (2 łyżki) 103 kcal
węglowodany: 14 g
tłuszcze: 4 g
białko: 3 g
błonnik: 3 g
 
Uwaga! Podpowiedź dotycząca składników: warto spróbować dodatku świeżych ziół, takich jak bazylia i kolendra, żeby otrzymać różne smaki.

 

Smacznego!