Babeczki owsiane z borówkami amerykańskimi
Porcja: 12 babeczek
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (w razie potrzeby wybierz bezglutenowe)
¼ łyżeczki soli morskiej
1 jajko
¾ szklanki dowolnego mleka bez laktozy
¼ szklanki syropu klonowego
¾ szklanki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 1800 C.
- Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
- W średniej misce wymieszać płatki z solą i odstawić.
- W dużej misce ubić razem jajka, mleko i syrop klonowy. Dodać płatki i dobrze wymieszać. Następnie delikatnie domieszać borówki amerykańskie.
- Napełnić każdą foremkę do ¾ wysokości.
- Piec przez 18-20 minut lub aż masa się zetnie, a wierzch babeczek będzie lekko zrumieniony.
Czas przygotowywania: | 5 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (2 babeczki) | 120 kcal |
węglowodany: | 22 g |
tłuszcze: | 2 g |
białko: | 4 g |
błonnik: | 2 g |
Możliwy zamiennik:
Poeksperymentuj z innymi owocami o niskiej zawartości FODMAP, takimi jak truskawki lub maliny (mogą być mrożone).
Przygotowanie na zapas:
Te babeczki doskonale nadają się do zamrożenia. Włóż po jednej porcji do osobnych woreczków z zamknięciem strunowym i przechowuj w zamrażalniki do miesiąca.
Smacznego!