Babeczki owsiane z borówkami amerykańskimi

 

Porcja: 12 babeczek

 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (w razie potrzeby wybierz bezglutenowe)

¼ łyżeczki soli morskiej

1 jajko

¾ szklanki dowolnego mleka bez laktozy

¼ szklanki syropu klonowego

¾ szklanki borówek amerykańskich

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 1800 C.
  2. Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
  3. W średniej misce wymieszać płatki z solą i odstawić.
  4. W dużej misce ubić razem jajka, mleko i syrop klonowy. Dodać płatki i dobrze wymieszać. Następnie delikatnie domieszać borówki amerykańskie.
  5. Napełnić każdą foremkę do ¾ wysokości.
  6. Piec przez 18-20 minut lub aż masa się zetnie, a wierzch babeczek będzie lekko zrumieniony.

 

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

 

Wartość odżywcza:
1 porcja (2 babeczki) 120 kcal
węglowodany: 22 g
tłuszcze: 2 g
białko: 4 g
błonnik: 2 g

 

Możliwy zamiennik:

Poeksperymentuj z innymi owocami o niskiej zawartości FODMAP, takimi jak truskawki lub maliny (mogą być mrożone).

 

Przygotowanie na zapas:

Te babeczki doskonale nadają się do zamrożenia. Włóż po jednej porcji do osobnych woreczków z zamknięciem strunowym i przechowuj w zamrażalniki do miesiąca.

 

Smacznego!