Muffinki jajeczno-warzywne
Porcja: 12 babeczek
Składniki:
½ szklanki zielonej lub czerwonej papryki pomidorowej, pokrojonej w kostkę
½ szklanki szpinaku, posiekanego
5 jajek
5 białek
1 średni pomidor, pokrojony w kostkę
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. W formie do muffinek spryskać wgłębienia tłuszczem w sprayu.
- Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić paprykę i obsmażyć przez 3 minuty. Dodać do niej szpinak i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
- W dużej misce ubić całe jajka i białka. Dodać obsmażone warzywa oraz pomidora. Doprawić solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
- Otrzymana mieszaniną napełnić wgłębienia w formie do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut lub aż jajka się zetną.
Czas przygotowywania: | 10 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (2 babeczki) | 98 kcal |
węglowodany: | 2 g |
tłuszcze: | 2 g |
białko: | 10 g |
błonnik: | 1 g |
Uwaga!
Muffinki jajeczno-warzywne można zamrażać. Po ostudzeniu włóż każdą do osobnego woreczka z zamknięciem strunowym i umieść w zamrażalniku. Możesz je tak przechowywać do miesiąca. Kiedy masz ochotę na babeczkę, wystarczy ją odgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
Smacznego!