Muffinki jajeczno-warzywne

 

Porcja: 12 babeczek

 

Składniki:

½ szklanki zielonej lub czerwonej papryki pomidorowej, pokrojonej w kostkę

½ szklanki szpinaku, posiekanego

5 jajek

5 białek

1 średni pomidor, pokrojony w kostkę

szczypta soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. W formie do muffinek spryskać wgłębienia tłuszczem w sprayu.
  2. Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić paprykę i obsmażyć przez 3 minuty. Dodać do niej szpinak i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  3. W dużej misce ubić całe jajka i białka. Dodać obsmażone warzywa oraz pomidora. Doprawić solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
  4. Otrzymana mieszaniną napełnić wgłębienia w formie do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut lub aż jajka się zetną.

 

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

 

Wartość odżywcza:
1 porcja (2 babeczki) 98 kcal
węglowodany: 2 g
tłuszcze: 2 g
białko: 10 g
błonnik: 1 g

 

Uwaga!

Muffinki jajeczno-warzywne można zamrażać. Po ostudzeniu włóż każdą do osobnego woreczka z zamknięciem strunowym i umieść w zamrażalniku. Możesz je tak przechowywać do miesiąca. Kiedy masz ochotę na babeczkę, wystarczy ją odgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.

 

Smacznego!