naleśniki

Naleśniki bananowe

 

Porcja: 12 naleśników

 

Składniki:

2 jajka

1 banan, rozgnieciony

1 łyżka nasion chia

1 łyżka maki z  brązowego ryżu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu

 

Sposób przygotowania:

  1. W średniej misce ubić jajka.
  2. Dodać do nich banana, następnie nasiona chia, mąkę z brązowego ryżu, wanilię, oraz cynamon i miksować, aż się dobrze połączą.
  3. Dużą patelnie lub płytę do smażenia rozgrzać na dość silnym ogniu. Spryskać dno tłuszczem w sprayu.
  4. Wylać na patelnię dwie płaskie łyżki ciasta i smażyć przez 1 do 2 minut lub aż na wierzchu naleśnika zaczną powstawać bąbelki, a spod się przyrumieni.
  5. Odwrócić i smażyć, aż druga strona będzie złocistobrązowa, 1 do 2 minut.

 

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

 

Wartość odżywcza:
1 porcja (3 naleśniki) 168 kcal
węglowodany: 19 g
tłuszcze: 8 g
białko: 9 g
błonnik: 5 g

 

Uwaga!

Możliwa zmiana: naleśniki staną się wegańskie, jeśli z przepisu usuniemy jajka. Należy wówczas wymieszać nasiona chia z 2 łyżkami gorącej wody i pozostawić na 5 minut, aż woda zostanie  wchłonięta. Zamieszać i przygotować ciasto naleśnikowe zaczynając od kroku 2. Struktura i konsystencja takich naleśników niewiele będzie się różnić od tych z jajkami.

 

Smacznego!