Naleśniki bananowe
Porcja: 12 naleśników
Składniki:
2 jajka
1 banan, rozgnieciony
1 łyżka nasion chia
1 łyżka maki z brązowego ryżu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu
Sposób przygotowania:
- W średniej misce ubić jajka.
- Dodać do nich banana, następnie nasiona chia, mąkę z brązowego ryżu, wanilię, oraz cynamon i miksować, aż się dobrze połączą.
- Dużą patelnie lub płytę do smażenia rozgrzać na dość silnym ogniu. Spryskać dno tłuszczem w sprayu.
- Wylać na patelnię dwie płaskie łyżki ciasta i smażyć przez 1 do 2 minut lub aż na wierzchu naleśnika zaczną powstawać bąbelki, a spod się przyrumieni.
- Odwrócić i smażyć, aż druga strona będzie złocistobrązowa, 1 do 2 minut.
Czas przygotowywania: | 5 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (3 naleśniki) | 168 kcal |
węglowodany: | 19 g |
tłuszcze: | 8 g |
białko: | 9 g |
błonnik: | 5 g |
Uwaga!
Możliwa zmiana: naleśniki staną się wegańskie, jeśli z przepisu usuniemy jajka. Należy wówczas wymieszać nasiona chia z 2 łyżkami gorącej wody i pozostawić na 5 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Zamieszać i przygotować ciasto naleśnikowe zaczynając od kroku 2. Struktura i konsystencja takich naleśników niewiele będzie się różnić od tych z jajkami.
Smacznego!