Grillowany łosoś na wstążkach z marchewki
Składniki:
2 filety z łososia ze skórą (po 170g)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
450 g marchewki, obranej
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin plus ilość potrzebna do natłuszczenia grilla
1 łyżka świeżej natki grubo posiekanej
tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu
Sposób przygotowania:
- Zewnętrzny grill nastawić na dość silne grzanie i pozostawić na 10 do 15 minut.
- Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą lub pieprzem ( ja używam często pieprzu cytrynowego)
- Grill spryskać tłuszczem w sprayu. Filety ułożyć na ruszcie skórą do góry. Grillować 6 minut, obrócić skórą w dół i piec jeszcze przez 4 minuty.
- Gdy łosoś się piecze za pomocą obieraczki do warzyw przygotować wstążki z marchwi.
- W małej misce wymieszać marchew z oliwą, odrobiną soli i zieloną pietruszką. Upieczonego łososia wyłożyć na wstążki z marchwi i podawać.
Czas przygotowywania: | 10 minut |
Czas pieczenia: | 30 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (170 g) | 477 kcal |
węglowodany: | 23 g |
tłuszcze: | 22 g |
białko: | 38 g |
błonnik: | 6 g |
Uwaga!
Możliwa zmiana: Zamiast wstążek z marchewki można zrobić wstążki z cukinii.
Smacznego!