Grillowany łosoś na wstążkach z marchewki

 

Składniki:

2 filety z łososia ze skórą (po 170g)

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

450 g marchewki, obranej

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin plus ilość potrzebna do natłuszczenia grilla

1 łyżka świeżej natki grubo posiekanej

tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu

 

Sposób przygotowania:

  1. Zewnętrzny grill nastawić na dość silne grzanie i pozostawić na 10 do 15 minut.
  2. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą lub pieprzem ( ja używam często pieprzu cytrynowego)
  3. Grill spryskać tłuszczem w sprayu. Filety ułożyć na ruszcie skórą do góry. Grillować 6 minut, obrócić skórą w dół i piec jeszcze przez 4 minuty.
  4. Gdy łosoś się piecze za pomocą obieraczki do warzyw przygotować wstążki z marchwi.
  5. W małej misce wymieszać marchew z oliwą, odrobiną soli i zieloną pietruszką. Upieczonego łososia wyłożyć na wstążki z marchwi i podawać.

 

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut

 

Wartość odżywcza:
1 porcja (170 g) 477 kcal
węglowodany: 23 g
tłuszcze: 22 g
białko: 38 g
błonnik: 6 g

 

Uwaga!

Możliwa zmiana: Zamiast wstążek z marchewki można zrobić wstążki z cukinii.

 

Smacznego!