Kasza jaglana na mleku roślinnym

 

Składniki:

½  szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (np. kokosowe)

1 szklanka surowej kaszy jaglanej

¼ szklanki syropu klonowego

1 łyżka nasion chia

Opcjonalnie:                                                                                                                     

1 szt. opakowania galaretki truskawkowej

250 g mrożonych malin

 

Sposób przygotowania:

  1. W średnim garnku lekko uprażyć wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia.
  2. W tym samym garnku doprowadzić do wrzenia mleko roślinne z kaszą jaglaną, syropem klonowym i nasionami chia. Zmniejszyć temperaturę gotowania, przykryć garnek i powoli gotować, aż kasza zmięknie oraz cały płyn zostanie wchłonięty, 15 do 20 minut.
  3. Ugotowana kaszę jaglaną można również przygotować w formie tortu przekładając ją ciepłą do posmarowanej masłem tortownicy. Na kaszę jaglaną należy następnie położyć owoce oraz zalać galaretką truskawkową. Całość włożyć do lodówki na około jedną godzinę.

 

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

 

Wartość odżywcza:
1 porcja (ok. 1 szklanki) 314 kcal
węglowodany: 74 g
tłuszcze: 30 g
białko: 14 g
błonnik: 12 g

 

Uwaga!

Możliwy zamiennik: Poeksperymentuj z innymi składnikami. Do gotującej się kaszy możesz dodać ulubione składniki smakowe, na przykład cynamon lub świeże owoce. Ja na powierzchnię położyłam maliny mrożone (oczywiście wcześniej odmrożone) i zalałam galaretką truskawkową.

 

Smacznego!