Kasza jaglana na mleku roślinnym
Składniki:
½ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (np. kokosowe)
1 szklanka surowej kaszy jaglanej
¼ szklanki syropu klonowego
1 łyżka nasion chia
Opcjonalnie:
1 szt. opakowania galaretki truskawkowej
250 g mrożonych malin
Sposób przygotowania:
- W średnim garnku lekko uprażyć wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia.
- W tym samym garnku doprowadzić do wrzenia mleko roślinne z kaszą jaglaną, syropem klonowym i nasionami chia. Zmniejszyć temperaturę gotowania, przykryć garnek i powoli gotować, aż kasza zmięknie oraz cały płyn zostanie wchłonięty, 15 do 20 minut.
- Ugotowana kaszę jaglaną można również przygotować w formie tortu przekładając ją ciepłą do posmarowanej masłem tortownicy. Na kaszę jaglaną należy następnie położyć owoce oraz zalać galaretką truskawkową. Całość włożyć do lodówki na około jedną godzinę.
Czas przygotowywania: | 10 minut |
Czas pieczenia: | 20 minut |
Wartość odżywcza: | |
1 porcja (ok. 1 szklanki) | 314 kcal |
węglowodany: | 74 g |
tłuszcze: | 30 g |
białko: | 14 g |
błonnik: | 12 g |
Uwaga!
Możliwy zamiennik: Poeksperymentuj z innymi składnikami. Do gotującej się kaszy możesz dodać ulubione składniki smakowe, na przykład cynamon lub świeże owoce. Ja na powierzchnię położyłam maliny mrożone (oczywiście wcześniej odmrożone) i zalałam galaretką truskawkową.
Smacznego!