Dlaczego kobietom wypadają włosy, jakie badania laboratoryjne są rekomendowane ?
My kobiety dbamy o nie ze szczególnym sentymentem, gdyż dodają nam kobiecości oraz seksapilu. Lubimy kiedy włosy są zadbane czyli odpowiednio nawilżone oraz elastyczne. W celu ich nawilżenia myjemy je w szamponach z odpowiednimi filtrami UV, używamy różnego rodzaju odżywki, maski oraz olejki kosmetyczne w zależności od gatunku włosa.
To wszystko jest ważne, niemniej jednak jeżeli Twoje włosy nadmiernie wypadają podczas szczotkowania, mycia lub widzisz je na poduszce to wtedy jest to problem natury fizjologicznej. Naturalnie fizjologicznie tracimy każdego dnia od 50 do 100 włosów telogenowych czyli takich, które pozostają w fazie spoczynku.
Z perspektywy dietetyka z wypadaniem włosów często kojarzony jest stres oraz styl życia jaki prowadzimy ( sposób odżywiania versus sposób regeneracji organizmu).
Dla mnie jako dietetyka bardzo ważna jest kondycja układu pokarmowego czyli czy funkcjonuje on prawidłowo albo czy też pojawiają się jakieś niepokojące symptomy (wzdęcia, bóle brzucha, gazy). Każdy organizm jest inny, dlatego też w konkretnej sytuacji należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę laboratoryjną w celu wykluczenia lub też potwierdzenia pewnych jednostek chorobowych.
Do najczęściej diagnozowanych schorzeń przewodu pokarmowego należą:
– aktywne infekcje wirusowe i bakteryjne (m.in. Helicobater pylorii)
– przerost drożdżaków z rodzaju Candida
– przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO)
– utajone nadwrażliwości pokarmowe ( potocznie zwane alergiami pokarmowymi)
– dysbioza jelitowa (syndrom „przesiąkliwego jelita” leaky gut syndrome”).
Szczególnie teraz na jesień, kiedy w sposób wyjątkowy należy zadbać o układ odpornościowy to kluczem do dobrostanu jest prawidłowa mikrobiota (odpowiednie kolonie szczepów bakteryjnych funkcjonujących w naszych jelitach). W związku z pandemią Koronawirusa mamy ogromną sterylizację otoczenia, która nie wpływa dobrze na kondycję naszych jelit. Człowiek w sposób naturalny nie potrzebuje do życia, aż tak bardzo sterylnych warunków jakie mamy na chwilę obecną.
Dodatkowo częstą przyczyną wypadania włosów u kobiet są również różnego rodzaju zaburzenia hormonalne związane z niedoczynnością tarczycy (w tym zanikowe zapalenie tarczycy Hashimoto) jak również zaburzeniami hormonalnymi po porodzie. Wtedy od 3-4 miesięcy po porodzie jest obniżony poziom estrogenów i progesteronu przy podniesionej prolaktynie (kobieta karmiąca) o to generuje wypadanie włosów.
W gabinecie również często rozpoznaję przyczynę wypadania włosów w postaci niedoborów żywieniowych wynikające z różnego rodzaju niezbilansowanych diet (w tym często diet eliminacyjnych). Niezbilansowana dieta eliminacyjna trwająca powyżej miesiąca docelowo może prowadzić do anemii oraz różnego typu niedoborów żywieniowych.
Zatem zasada jest bardzo prosta, jeżeli eliminujemy pewne produkty z naszego menu to niewątpliwie musimy je zastąpić innymi składnikami.
Najczęstsze niedobory witamin i składników mineralnych są takie jak:
– żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, witaminy D3, kwasów omega-3.
Jak się można domyślić, nie ma tylko jednej przyczyny wypadania włosów w związku z tym takich samych zaleceń dla każdego pacjenta. Tak więc do każdego pacjenta należy podejść bardzo indywidualnie konsultując u dietetyka wyniki badań biochemicznych. W tym miejscu chciałabym mocno podkreślić, że dietoterapia jest procesem długoterminowym trwającym minimum 3 miesiące, tak aby organizm wrócił do równowagi (homeostazy).
Poniżej przedstawię diagnostykę laboratoryjną, która jest rekomendowana przy nadmiernym wypadaniu włosów. Oczywiście jakie badania docelowo powinno się wykonać, należy skonsultować z dietetykiem.
Rekomendowana diagnostyka laboratoryjna:
– panel tarczycowy: TSH, fT3, fT4, anty TPO, anty TG oraz USG tarczycy
– poziom żelaza oraz ferrytyny
– poziom cynku oraz fosfataza zasadowa
– poziom krzemu, selenu i jodu oraz status siarki
– poziom glukozy oraz insuliny na czczo
– lipidogram; cholesterol (HDL, LDL, całkowity) oraz trójglicerydy
– poziom witaminy D3 25(OH)D3, witaminy B12 oraz kwasu foliowego
– panel hormonalny: progesteron, estradiol oraz testosteron wolny
– badanie mikrobiota jelitowa oraz inne
Teraz kilaka słów o prawidłowym odżywianiu oraz suplementacji.
Posiłki zbilansowane to takie, które zawierają odpowiednią ilość makroskładników czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczy jak również mikroelementów i witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (ADEK). Nie wszystkie składniki odżywcze jesteśmy w stanie zjeść w dziennej porcji żywieniowej, dlatego też istotna jest odpowiednia suplementacja rekomendowana przez dietetyka oraz trychologa.
Podam przykład używając metafory: jedna kapsułka dobrego jakościowo probiotyku zawiera mniej więcej tyle dobrych szczepów bakteryjnych co 4 kg jogurtu bio. W związku z tym wybieramy suplementacje probiotykiem zamiast zjadania tak dużych ilości nabiału, gdyż żaden układ pokarmowy by tego tak naprawdę nie wytrzymał. Po za tym dobierając odpowiedni (celowany) probiotyk wpieramy nasz układ odpornościowy i mamy gwarancję że to naprawdę działa!!!
Drugi przykład: biotyna (witamina H lub B7) potrzebna jest do wzrostu włosa występuje w takich produktach jak:
– wątroba wołowa, drożdże piwne, żółtko jaja, sardynki, grzyby, awokado, kalafior, żółte sery, jagody, szpinak.
Przy niektórych jednostkach chorobowych wymienione wyżej produkty się wykluczają, a może być też tak , że pacjent po prostu ze względu na swoje preferencje smakowe. produktów nie lubi.
Tak więc w każdym przypadku należy podejść do konsultacji indywidualnie zachowując oczywiście zdrowy rozsądek, indywidualny plan żywieniowy oraz celowaną suplementację i probiotykoterapię.
W tym zakresie bardzo pomocna jest współpraca dietetyka z trychologiem, gdyż tak naprawdę pacjentka potrzebuje kompleksowych działań aby wróciła do zdrowia.
Chciałabym Was zapytać czy są tutaj Panie, które samodzielnie komponują sobie diety przeliczając odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczy.
Czy korzystacie z jakiś aplikacji?