Dietetyczne „gołąbki” z sosem grzybowym z kapusty Coolwrap
Moje pacjentki uwielbiają gotować obiady na dwa dni.
Sezon grzybowy mamy w pełni i oto jedna z propozycji inspirowana lekkością w tradycyjnej polskiej kuchni. Warto połączyć przyjemność z szybszą wersją ich przygotowywania z kapusty Coolwrap.
Składniki:
kapusta Coolwrap (okrągła specjalna do gołąbków): 1 kg (cała 330 kcal)
Do farszu (cały 1300 kcal) :
500 g fileta z indyka (mięso mielone)
200 g ryżu białego ( 2 woreczki)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka papryki chili w proszku
szczypta soli i pieprzu czarnego
łyżka oliwy (opcjonalnie olej rzepakowy)
Sposób przygotowania farszu:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę chili. Dokładanie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem według przepisu na opakowaniu. Dobrze, aby ryż był ugotowany al dente.
Do sosu (cały 250 kcal)
150 g mleka kokosowego (opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18 %)
500 g pieczarek (można kupić już pokrojone)
garść podgrzybków (należy wcześniej namoczyć we wrzątku)
1 łyżka masła klarowanego
pół małej cebuli
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania sosu:
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki oraz podgrzybki wcześniej namoczone w wodzie (wodę z podgrzybków wlewamy do sosu). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy wodą w ilości według uznania do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe lub opcjonalnie śmietanę.
Sposób przygotowania gołąbków:
Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie około 8 minut. Ugotowaną kapustę wyciągamy z wody.
Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w „gołąbki”.
Gołąbki gotujemy w garnku, układamy je na specjalnym sitku do gotowania na parze, aby się nie przypaliły. Do wysokości sitka nalewamy wodę, a następnie na sitku układamy gołąbki. Gotujemy 30 min jeżeli zrobiliśmy z kapusty, która jest podana w przepisie. Uwaga! Gołąbki zrobione z kapusty białej gotują się około godziny.
Ilość gołąbków z kapusty Coolwrap: 12 sztuk.
Z kapusty białej, która z reguły waży 3,5 kg wychodzi około 22 sztuk gołąbków
Wartość odżywcza 1 porcji: 150 kcal
Czas przygotowywania: | 60 minut |
Czas gotowania: | 30 minut |
Smacznego!