Gołąbki z sosem grzybowym

Dietetyczne „gołąbki” z sosem grzybowym z kapusty Coolwrap      

Moje pacjentki uwielbiają gotować obiady na dwa dni. 

Sezon grzybowy mamy w pełni i oto jedna z propozycji inspirowana lekkością w tradycyjnej polskiej kuchni. Warto połączyć  przyjemność z szybszą wersją ich przygotowywania z kapusty Coolwrap. 

Składniki:

kapusta Coolwrap (okrągła specjalna do gołąbków): 1 kg (cała 330 kcal)                                                            

Do farszu (cały 1300 kcal) :

500 g  fileta z indyka (mięso mielone)

200 g ryżu białego ( 2 woreczki)

1 średniej wielkości cebula

1 łyżeczka papryki chili w proszku

szczypta soli i pieprzu czarnego

łyżka oliwy (opcjonalnie olej rzepakowy)

Sposób przygotowania farszu:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę chili. Dokładanie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem według przepisu na opakowaniu. Dobrze, aby ryż  był ugotowany al dente.

Do sosu (cały 250 kcal)                                                                                                  

150 g mleka kokosowego (opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18 %)

500 g pieczarek (można kupić już pokrojone)

garść podgrzybków (należy wcześniej namoczyć we wrzątku)

1 łyżka masła klarowanego

pół małej cebuli

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania sosu:

Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki oraz podgrzybki wcześniej namoczone w wodzie (wodę z podgrzybków wlewamy do sosu). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy wodą w ilości według uznania do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe lub opcjonalnie śmietanę.

Sposób przygotowania gołąbków:

Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie około 8 minut. Ugotowaną kapustę wyciągamy z wody.

Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w „gołąbki”.

Gołąbki gotujemy w garnku, układamy je na specjalnym sitku do gotowania na parze, aby się nie przypaliły. Do wysokości sitka nalewamy wodę, a następnie na sitku układamy gołąbki. Gotujemy 30 min jeżeli zrobiliśmy z kapusty, która jest podana w przepisie. Uwaga! Gołąbki zrobione z kapusty białej gotują się około godziny.

Ilość gołąbków z kapusty Coolwrap: 12 sztuk.                                                                      

 Z kapusty białej, która z reguły waży 3,5 kg wychodzi około 22 sztuk gołąbków

Wartość odżywcza 1 porcji: 150 kcal  

Czas przygotowywania: 60 minut
Czas gotowania: 30 minut

Smacznego!