Najlepsze spaghetti Bolognese        

Spaghetti Bolonese jest daniem, które prawie „samo się robi”.  W wersji bezglutenowej można je podawać z makaronem ryżowym z dodatkiem czarnego sezamu (na zdjęciu) lub kurkumy, czy też makaronu z ryżu brązowego.

Czas przygotowywania: 15 minut

Czas gotowania: 30 – 120 minut                                                                                                    

Już po pół godziny można jeść, najsmaczniejszy jest jednak po dwóch godzinach gotowania.

Wartość odżywcza 1 porcji : 446 kcal

Składniki na sos dla 4-5 osób :

500 g mięsa mielonego wołowego

¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

 1 duża czerwona cebula

5 ząbków czosnku

 1 świeża bazylia

 1 puszka krojonych pomidorów

 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500g)

 5 suszonych pomidorów

  3 łodygi selera naciowego

  1 łyżeczka suszonego oregano

 4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

ser dojrzewający Pecorino lub Parmezan

garść makaronu spaghetti

Sposób przygotowania sosu:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażam drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaję mięso i smażę, aż się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.
  3. Całość podlewam ¼ szklanki czerwonego wina i duszę około 10 minut.
  4. Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera naciowego, pomidory w puszce, passata pomidorową oraz garść świeżej posiekanej bazylii i suszone oregano.
  5. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz gotuję na małym ogniu od 30 minut do dwóch godzin.
  6. Pod koniec gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu (najlepiej aby był al ’ dente) Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykłada ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.

Smacznego !!!