Najlepsze spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolonese jest daniem, które prawie „samo się robi”. W wersji bezglutenowej można je podawać z makaronem ryżowym z dodatkiem czarnego sezamu (na zdjęciu) lub kurkumy, czy też makaronu z ryżu brązowego.
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 30 – 120 minut
Już po pół godziny można jeść, najsmaczniejszy jest jednak po dwóch godzinach gotowania.
Wartość odżywcza 1 porcji : 446 kcal
Składniki na sos dla 4-5 osób :
500 g mięsa mielonego wołowego
¼ szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 duża czerwona cebula
5 ząbków czosnku
1 świeża bazylia
1 puszka krojonych pomidorów
1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500g)
5 suszonych pomidorów
3 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
ser dojrzewający Pecorino lub Parmezan
garść makaronu spaghetti
Sposób przygotowania sosu:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażam drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaję mięso i smażę, aż się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.
- Całość podlewam ¼ szklanki czerwonego wina i duszę około 10 minut.
- Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera naciowego, pomidory w puszce, passata pomidorową oraz garść świeżej posiekanej bazylii i suszone oregano.
- Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz gotuję na małym ogniu od 30 minut do dwóch godzin.
- Pod koniec gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu (najlepiej aby był al ’ dente) Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykłada ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.
Smacznego !!!