Wybieraj świadomie czytając etykiety produktów spożywczych
Zwróć uwagę jakie produkty wkładasz do koszyka czyli wybierz takie, których skład znasz i rozumiesz.
Chemia w żywności? E-dodatki? Przejrzyj pod tym katem produkty, które masz w lodówce oraz przyprawy w szafkach kuchennych.
Wszystkie dozwolone dodatki do żywności określa szczegółowa lista substancji zawartych w Dyrektywie Komisji Europejskiej.
Zaliczamy do nich zarówno substancje naturalne – wyprodukowane z naturalnych składników, jak i substancje syntetyczne.
Substancja może znaleźć się na liście, jeżeli istnieje technologiczna potrzeba jej zastosowania oraz udowodniono, że nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Każda substancja jest oznaczona unikalnym kodem „E”.
Chociaż wszystkie dodatki na liście są zasadniczo bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Wśród bezpiecznych i nieszkodliwych dla zdrowia E-dodatków znajdują się m.in.:
E100 (kurkumina) – naturalny, roślinny żółty barwnik (otrzymywany z rośliny Curcuma longa)
E140 (chlorofile i chlorofiliany) – naturalne, roślinne zielone barwniki (pozyskiwane m.in.. z lucerny pokrzywy i szpinaku)
E160 (karoteny) – naturalne, pomarańczowe barwniki (pozyskiwane z roślin, przekształcane w organizmie w witaminę A)
E300 (kwas askorbinowy) – syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C (hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas smażenia wędlin z mięsa peklowanego)
Niestety niektóre dodatki od żywności budzą sporo kontrowersji i oskarżane są o szereg dolegliwości, które mogą być dla nas co najmniej problematyczne. Niektóre z nich to np.:
E250 (azotyn sodu) – podczas wędzenia lub smażenia uprzednio zapeklowanych produktów mięsnych azotyn sodu wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku tego procesu powstają rakotwórcze nitrozoaminy.
E400 (kwas alginowy) – szkodliwy dla ciężarnych, może wypłukiwać z cenne minerały z organizmu,
E621 (glutaminian sodu MSG) – może powodować astmę, bóle głowy, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość, przyspiesza tempo bicia serca.
PODSUMOWANIE:
E 100 do E 199 – barwniki
E 200 do E 299 – konserwanty
E 300 do E 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E 400 do E 499 – emulgatory, środki spulchniające i zelujące
E 500 do E 599 – środki pomocnicze
E 600 do E 699 – wzmacniacze smaku
E 900 do E 999 – środki słodzące i nabłyszczające
E 1000 do E 1999 – stabilizatory, konserwanty i zagęstniki