Gęstość odżywcza a witalność organizmu         

Żyjemy szybciej i intensywniej w związku z tym potrzebna jest nam energia do działania.

Pod pojęciem działanie mam na myśli obowiązki zawodowe i rodzinne jak również aktywność fizyczną.

Skąd bierzemy tą energię?

Oczywiście z jedzenia oraz ruchu. Dzisiaj skoncentruje się na jedzeniu, w którym mamy białka, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy.

Aby wytłumaczyć czym jest gęstość odżywcza skoncentruje się tylko na białkach, tłuszczach i węglowodanach i być może przekonam Ciebie że liczenie tylko kcal tak naprawdę to wierzchołek „góry lodowej”.

Białko w naszym organizmie pełni głównie funkcje budulcowe czyli uczestniczy w tworzeniu masy mięśniowej, enzymów i  hormonów oczywiście w dużym skrócie myślowym.

Nośnikami energii w organizmie są głownie węglowodany i tłuszcze. Po tłuszczach będziesz dwa razy dłużej najedzona niż po węglowodanach !

Mówiąc inaczej:

1 gram  tłuszczy dostarcza 9 kcal i jest trawiony w organizmie około 8 h

1 gram węgli dostarcza 4 kcal i jest trawiony w organizmie około 4 h

Dlatego też po posiłku czysto węglowodanowym będziesz szukała kolejnego posiłku. Od pacjentek wtedy słyszę

„Po obiedzie mam ochotę na coś słodkiego” 😊

Kcal to oczywiście jednostka energii i została ona stworzona na potrzeby komercyjnie, aby ludziom prościej było liczyć energie. To tak jak przy liczeniu pieniędzy mamy różne waluty oraz ich przeliczniki a rachunki dobrze jest płacić w walucie w której zarabiamy.

Z kolei nawiązując do biochemicznej energii życiowej w organizmie to mówimy  o ATP (adenozynotrifosforan). ATP jest nośnikiem energii.

1 gram  tłuszczy dostarcza 138 ATP

1 gram węgli dostarcza 38 ATP

Podsumowując: gęstość odżywcza posiłku to tłuszcze które dostarczają 4 x więcej energii niż węglowodany i są bardziej skondensowana energią w mniejszej objętości jest jej więcej.

Jak to zrobić w praktyce ?

Sałatka truskawkowa z pomidorami koktajlowymi

Czas przygotowywania: 10 minut

Składniki:

truskawki 100-150 g czyli szklanka

pomidory koktajlowe 100 g – 5 szt.

feta z mleka koziego 50 g

rukola 1-2 garść

½ czerwonej cebuli

2-3 łyżeczki mix sałatkowy: słonecznik, dynia, orzechy pinii

1 łyżka dressingu

Dressing:

Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, cytryna, musztarda, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Smacznego!!!

Napiszcie proszę jakie są wasze propozycje sałatek truskawkowych