Gęstość odżywcza a witalność organizmu
Żyjemy szybciej i intensywniej w związku z tym potrzebna jest nam energia do działania.
Pod pojęciem działanie mam na myśli obowiązki zawodowe i rodzinne jak również aktywność fizyczną.
Skąd bierzemy tą energię?
Oczywiście z jedzenia oraz ruchu. Dzisiaj skoncentruje się na jedzeniu, w którym mamy białka, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy.
Aby wytłumaczyć czym jest gęstość odżywcza skoncentruje się tylko na białkach, tłuszczach i węglowodanach i być może przekonam Ciebie że liczenie tylko kcal tak naprawdę to wierzchołek „góry lodowej”.
Białko w naszym organizmie pełni głównie funkcje budulcowe czyli uczestniczy w tworzeniu masy mięśniowej, enzymów i hormonów oczywiście w dużym skrócie myślowym.
Nośnikami energii w organizmie są głownie węglowodany i tłuszcze. Po tłuszczach będziesz dwa razy dłużej najedzona niż po węglowodanach !
Mówiąc inaczej:
1 gram tłuszczy dostarcza 9 kcal i jest trawiony w organizmie około 8 h
1 gram węgli dostarcza 4 kcal i jest trawiony w organizmie około 4 h
Dlatego też po posiłku czysto węglowodanowym będziesz szukała kolejnego posiłku. Od pacjentek wtedy słyszę
„Po obiedzie mam ochotę na coś słodkiego” 😊
Kcal to oczywiście jednostka energii i została ona stworzona na potrzeby komercyjnie, aby ludziom prościej było liczyć energie. To tak jak przy liczeniu pieniędzy mamy różne waluty oraz ich przeliczniki a rachunki dobrze jest płacić w walucie w której zarabiamy.
Z kolei nawiązując do biochemicznej energii życiowej w organizmie to mówimy o ATP (adenozynotrifosforan). ATP jest nośnikiem energii.
1 gram tłuszczy dostarcza 138 ATP
1 gram węgli dostarcza 38 ATP
Podsumowując: gęstość odżywcza posiłku to tłuszcze które dostarczają 4 x więcej energii niż węglowodany i są bardziej skondensowana energią w mniejszej objętości jest jej więcej.
Jak to zrobić w praktyce ?
Sałatka truskawkowa z pomidorami koktajlowymi
Czas przygotowywania: 10 minut
Składniki:
truskawki 100-150 g czyli szklanka
pomidory koktajlowe 100 g – 5 szt.
feta z mleka koziego 50 g
rukola 1-2 garść
½ czerwonej cebuli
2-3 łyżeczki mix sałatkowy: słonecznik, dynia, orzechy pinii
1 łyżka dressingu
Dressing:
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, cytryna, musztarda, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Smacznego!!!
Napiszcie proszę jakie są wasze propozycje sałatek truskawkowych