Zupa tajska z krewetkami zielonymi szparagami
Sezon na szparagi uważam za otwarty. Podrzucam pomysł na zupę tajską z krewetkami i szparagami na kolacje. Jeśli doda się makaronu ryżowego to będzie porcja obiadowa.
Zupa tajska z krewetkami oraz zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja na 4 osoby
Jedna porcja: 375 kcal
Składniki:
pół pączka zielonych szparagów
250 g krewetek
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
Jedna biała część pora
500 ml mleka kokosowego (65% kokosa)
500 ml bulionu warzywnego (gotowanego tak samo jak rosół tylko bez mięsa)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i dodać więcej sosu sojowego)
sól
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzyj na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw, szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w talarki.
Na oliwie szklij pora. Dodaj tagliatelle z marchewki i czosnek. Podsmaż. Zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj Oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki oraz szparagi. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut.
Dopraw przyprawami: curry, imbir, sos sojowy.
Smacznego ! Zupa naprawdę jest rewelacyjna