Zupa tajska z krewetkami zielonymi szparagami          

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Podrzucam pomysł na zupę tajską z krewetkami i szparagami na kolacje. Jeśli doda się makaronu ryżowego to będzie porcja obiadowa.  

Zupa tajska z krewetkami oraz zielonymi szparagami

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja na 4 osoby

Jedna porcja: 375 kcal

Składniki:

 pół pączka zielonych szparagów

250 g krewetek

2 duże marchewki

2 ząbki czosnku

Jedna biała część pora

500 ml mleka kokosowego (65% kokosa)

500 ml bulionu warzywnego (gotowanego tak samo jak rosół tylko bez mięsa)

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka imbiru

2  łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i dodać więcej sosu sojowego)

sól

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzyj na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw, szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w talarki.

Na oliwie szklij pora. Dodaj tagliatelle z marchewki i czosnek. Podsmaż. Zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj Oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki oraz szparagi. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut.

Dopraw przyprawami: curry, imbir, sos sojowy.

Smacznego !  Zupa naprawdę  jest rewelacyjna